Scurt istoric

Istorie Decembrie 20, 2011

Satul Mănoaia este parte constitutivă a comunei Costişa. Toţi locuitorii satului sunt creştini ortodocşi. Până în anul 1989 în sat nu a existat o biserică, credincioşii de aici frecventând biserica din comună, biserica de la Zbereşti. Datorită distanţei destul de mari pe care aceştia trebuiau să o parcurgă până la biserică, doreau să aibă un sfânt locaş în mijlocul satului lor. Acest lucru a devenit posibil o dată cu libertatea religioasă adusă de anul 1989.

Construcţia bisericii a fost posibilă prin donarea terenului necesar (în suprafaţa de 5000 mp. de către familiile Măriuţa Constantin şi Jenita şi Magdalin Petru şi Maria. În vara anului 1990 s-a sfinţit terenul noii biserici cu Hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi s-a turnat temelia, iar din anul 1991 a început zidăria. Între anii 1997 – 1998 a fost executată pictura bisericii în tehnica „frescă” de către pictorii Racheriu Constantin şi Zenaida. Sfinţirea bisericii s-a făcut de către Înalt Preafericitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de 19 preoţi, în dată de 19 septembrie 1999

În această perioadă a mai fost construite o casă parohiala (1998) în care locuieşte preotul paroh, şi o casă socială (2003). 
Primul preot paroh al parohiei nou înfiinţate Manoaia a fost Preot Eugen Holicov (+ 2005).
 
Preoţii slujitori la această biserică au fost:
- Preot + Eugen Holicov a slujit între anii 1992 – 1994.
- Preot Petre Andrei a slujit între anii 1994– 1995.
- Preot Camelian Gurbet care slujeşte începând cu data de 01.12.1995.
 
Biserica a primit toate obiectele de cult şi mobilier prin donaţia enoriaşilor.
Toţi enoriaşii parohiei sunt principali ctitori, deoarece pe toată perioada construcţiei şi picturii se organizau lunar colecte la toate familiie.
Toţi enoriaşii au sprijinit biserica, dar în mod deosebit s-a remarcat epitropul Hutanu Neculai. De asemenea s-au remarcat famililiile Barcan  Ion şi Ana care au donat 2 candelabre, familia Lazăr Marian şi Dinuta care au donat un set de sfinte vase, o Sfântă Evanghelie, staţia de amplificare de sunet, 2 icoane împărăteşti, un set de prapuri, şi familia Mitrea Neculai şi Maria care au donat cazanul de încălzire centrală a bisericii.
În biserica încap 350 – 400 persoane.
2 clopote (mari) au fost achiziţionate prin contribuţia enoriaşilor care au donat argint, bronz şi banii necesari, iar al 3 – lea clopot (mai mic a fost donat de familia Grigoras Gheorghe şi Maria din Zăneşti (jud Neamţ).
Paracliser şi clopotar este Magdalin Petru
La Pangar vinde Amariutei Constantin
Cântăreţ bisericesc este Vieriu Vasile Sorin, absolvent al Şcolii de Cântăreţi bisericeşti de la Mănăstirea Neamţ.